niedziela, 29 marca 2015

Baranki z preparowanego ryżu

Jeśli lubicie smak szyszek z preparowanego ryżu, propozycja wielkanocnych baranków powinna Wam się spodobać:)




Baranki z preparowanego ryżu

Składniki:


  • ok 1 kg  krówek (tych ciągnących się - ilość można zmniejszyć do 70 dkg
  • 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania)
  • 150 g masła
  • 4 łyżki kakao 
  • biszkopty
  • białe draże pudrowe (idealne byłyby jadalne cukrowe oczy)
  • czekoladowy pisak (zastąpiłam go rozpuszczoną masą krówkową)
  • wafle/opcjonalnie/
Krówki rozpakować, wrzucić do rondla, dodać masło i rozpuścić na małym ogniu, mieszając
i uważając, by nie przypalić rondla. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawić z ognia, przelać połowę do innego naczynia, dołożyć do niej kakao i dokładnie wymieszać. Do każdej porcji wsypać połowę porcji preparowanego ryżu (u mnie po jednym opakowaniu), dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować baranki (do tego zadania polecam gumowe rękawiczki) dokładając biszkopty udekorowane cukrowymi oczami.

7 komentarzy: