niedziela, 22 marca 2015

Puszyste placuszki z jabłkami

Czy u Was również trwa sezon na jabłka? U nas nieprzerwanie od jesieni możemy delektować się ich smakiem różnicując kulinarne wariacje.

Dziś zapraszam na puszyste placki z jabłkami:)

Placki z jabłkami


Składniki:


  • 1 litr maślanki  /może być kefir lub zwykłe mleko/
  • 3 jajka
  • ok. 4 szklanek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju + odrobina do posmarowania patelni
  • 1,5 kg jabłek
Jabłka obrać, posiekać na cienkie plastry.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować - powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany.  Dodać jabłka, całość wymieszać. Na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju wykładać porcje ciasta z jabłkami, smażyć na rumiano z obu stron, podawać gorące, posypane cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. An fascinating discussion is value comment. I think that it is best to write extra on this matter, it won’t be a taboo topic however generally people are not enough to talk on such topics.

    OdpowiedzUsuń