piątek, 19 kwietnia 2013

C - Amelia gotuje - zupa ze świeżego ogórka i owocowy deser- FILMIK

Trochę to trwało, ale udało się:)

Kolejny filmik gotowy a w nim aż dwie, kulinarne propozycje!



Zapis przepisu wraz z określonymi wartościami odżywczymi wyliczonymi dzięki narzędziu na e-kcal poniżej:


Zupa krem ze świeżego ogórka




Składniki:

  • 2 średniej wielkości ogórki (ok. 400 g)
  • 1 serek topiony śmietankowy (100 g)
  • 1/2 cebuli (40 g)
  • 2 kostki warzywne
  • 3 łyżki mąki ryżowej (60g)
  • 1 l wody
  • 2 łyżki śmietany
  • koperek
  • groszek ptysiowy
W wersji z termomixem:
  • składniki oprócz śmietany, wody, koperku i groszku ptysiowego wkładamy do naczynia i miksujemy 5 sekund na obrotach 5
  • dodajemy wodę i gotujemy 10 minut w temp. 100 stopni na obrotach 4
  • dodajemy śmietanę i koperek, gotujemy jeszcze 1 minutę
  • podajemy z groszkiem ptysiowym
W wersji tradycyjnej:
  • ogórki ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy
  • mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody i dolewamy do gotujacej się zupy, dodajemy serek topiony i kostki rosołowe
  • gotujemy 10 minut, pod koniec dodając śmietanę i posiekany koperek
  • podajemy z groszkiem ptysiowym
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz