poniedziałek, 15 kwietnia 2013

C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem

Muszę się do czegoś przyznać -  lubię gotować - zdaje się, że dotąd o tym nie wspominałam;)

Fakt, że lubię  nie oznacza rzecz jasna, że potrafię to robić - niemniej jak dotąd nie splamiłam swojego sumienia żadnym zatruciem czy nawet doprowadzeniem do niestrawności co już zdaje się argumentem przemawiającym za tym, że jednak jako tako w kuchni sobię radzę...

Oczywiście dążę do zaliczania kolejnych poziomów kulinarnego wtajemniczenia, chociaż z zasobami czasowymi na to wtajemniczanie bywa różnie...
Moje gotowanie bardzo często ma charakter ekperymentalny, wymuszony niejako przez dwa wiodące warunki, które wymagają spełnienia:
 - coś szybkiego bo niezależnie od tego czy gotuję wieczór wcześniej wykonując równolegle jeszcze jakieś niezbędne operacje wieczornego, domowego rytuału, czy też w dniu konsumpcji docelowej tj.zaraz po powrocie z pracy, gdy od progu słyszę: mamo, co dziś na obiad??  (i fakt, że  szkolna stołówka serwuje dzień w dzień dwudaniowe obiadki nie ma tu istotnego znaczenia - obiad w domu i tak musi być zaliczony,najlepiej z dokładką:) - wskazane jest  podjęcie szybkiej akcji kulinarnej
-  drugi warunek to dostępność spożywczego asortymentu znajdującego się tu i teraz w kuchni  czyli kulinarne eksperymenty z cyklu: "co tam mamy dziś w lodówce".

Poniższa propozycja obiadowa to kolejny przykład takiego szybkiego a co za tym idzie, bardzo prostego gotowania, więc na dobrą sprawę pochwalić się nie ma czym, ale podzielić pomysłem na szybki, pachnący i syty obiadek a i owszem! :)

Pene z kapustą piekińską i kurczakiem



wyszperałam w sieci narzędzie do wyliczania poniższych parametrów na podstawie składników -super prawda?:)

Składniki:

  • 400 g makaronu pene
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła ( u mnie świeży tymianek)
  • sól, pieprz, curry
  • oliwa z oliwek
Makaron ugotować al dente. Filet pokroić w cienkie paseczki, oprószyć solą, pieprzem i curry, podmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone  w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać.
Smacznego:)


4 komentarze:


  1. شركة نقل عفش من الرياض الى الامارات شركات نقل عفش من الرياض الى الامارات
    شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن شركات نقل عفش من الرياض الى الاردن



    شركة نقل عفش من الرياض الى المدينة المنورة شركة نقل عفش من الرياض الى المدينة المنورة
    شركة نقل عفش من الدمام الى مكة شركة نقل عفش من الدمام الى مكة

    OdpowiedzUsuń