czwartek, 4 kwietnia 2013

C- Amelka i deser z robalami - FILMIK

Dziś ciąg dalszy kulinarnych popisów mojej Amelki:)

Dodam, że była zachwycona na wieść o wszystkich pozytywnych komentarzach, jakimi uraczyliście jej pierwszy filmik i prosiła, by BARDZO MOCNO  podziękować wszystkim, którzy zechcieli go obejrzeć - co niniejszym czynię:)



Pozostajemy w słodkich klimatach, Amelia, zainspirowana propozycją umieszczoną na kotlet.tv ,  przygotowała niecodzienny deser - pudełko z robalami!
Propozycja intrygująca a jednocześnie banalnie prosta, ekspresowa i przepyszna:)

Zachęcam do obejrzenia i przetestowania:


Składniki:

  • ok. 300 g ciemnych ciasteczek typu markizy
  • 3 serki homegeniozowane
  • 5 bananów
  • ok. 3 łyżek kakao
  • czekoladowa posypka (bądź starta czekolada)
  • żelki "robale"
Banany rozdrabniamy widelcem, badź przy użyciu urządzenia rozdrabniającego, dodajemy dwa serki homogenizowane i dokładnie mieszamy.

Ciasta kruszymy (najwygodniej przy użyciu  urządzenia rozdrabniającego) i dodajemy pozostały serek homegeznizowany - mieszamy.

Do miseczki, pudełka bądź innego naczynia  wykładamy połowę masy ciemnej (ciasteczkowej), następnie połowę masy jasnej i ponownie masa ciemna i jasna.

Całość posypujemy delikatnie kakao i wkładamy do lodówki na min. 0,5 godziny (mile widziany nieco dłuższy czas). Przed podaniem dekorujemy czekoladową posypką i robalami.
Mniam:)

12 komentarzy:

  1. Kolejny filmik potwierdza moje wcześniejsze słowa :) Amelcia czuje się przed obiektywem jak ryba w wodzie. Kolejny filmik i kolejny sukces, nie tylko kulinarny :) Gratulacje dla Amelki! Deser wyglądał bardzo apetycznie i istnieje "ryzyko", że się an niego skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję:) faktycznie Amelia jest niezmiernie podekscytowana faktem, że zaczeliśmy dokuemntować jej kulinarne popisy;) a deser jest odchudzoną wersją przepisu, na którym się wzorowaliśmy

      Usuń
  2. No Amelka jesteś świetna, jak nic aktorka rośnie Mamie, no i świetna Kuchareczka :-)
    Edi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje dla Amelki - kariera aktorska rozpoczęta :). Pozdrowienia z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękujemy i pozdrawiamy:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo Amelio rzeczywiście wygląda bardzo apetycznie mam nadzieję, że jak spotkamy się w wakacje to spróbuję :):) Pozdrowienia. Magda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję - może nie będziemy czekać az do wakacji AMELKA

      Usuń
  7. Witam Amelko! Super Ci wyszedł ten deser. Swietnie sobie radzisz w kuchni, gratuluje. Widać, ze nie od dziś towarzyszysz mamie w kulinarnych wyprawach! Pozdrów rodziców:))

    OdpowiedzUsuń