piątek, 12 kwietnia 2013

C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym

Robiliście kotlety rybne? Ja ostatnio testowałam ten przepis. Smakosze rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:)



Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym



Składniki na kotlety:





·        500 dkg filetów ulubionej ryby  

·        1 kg ziemniaków

·        2 łyżki posiekanej natki pietruszki

·        2 łyżki soku z cytryny i szczypta startej skórki

·        3 jajka

·        sól i pieprz

·        mąka i bułka tarta (do panierki)

·        oliwa z oliwek do smażenia


Składniki na sos kaparowy

 

·        1 szklanka majonezu

·        6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

·        1 łyżka chrzanu

·        2 łyżki musztardy

·        4 łyżki kaparów, odsączonych lub opłukanych z soli, posiekanych

·        1 cebula (drobno pokrojona)

·        4 łyżki startego sera (np. Parmezanu lub Pecorino)

·        świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.



Przygotowanie:

Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec  20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia.

Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Uformować  kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć).

Kotlety podawać gorące, z sosem kaparowym i ulubioną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz