Fishcakes -
kotlety rybne z sosem
majonezowo – kaparowym
Składniki na
kotlety:
·
500 dkg filetów ulubionej ryby
·
1 kg ziemniaków
·
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
·
2 łyżki soku z cytryny i szczypta startej skórki
·
3 jajka
·
sól i pieprz
·
mąka i bułka tarta (do panierki)
·
oliwa z oliwek do smażenia
Składniki na sos kaparowy
·
1 szklanka majonezu
·
6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
·
1 łyżka chrzanu
·
2 łyżki musztardy
·
4 łyżki kaparów, odsączonych lub opłukanych z soli, posiekanych
·
1 cebula (drobno pokrojona)
·
4 łyżki startego sera (np. Parmezanu lub Pecorino)
·
świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku
Wszystkie składniki sosu wymieszać w
miseczce.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić
solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w
naczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w
temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia.
Ziemniaki obrać, ugotować w
posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Delikatnie połączyć rozdrobnione
mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2
jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i ewentualnie solą.
Uformować kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w
jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na
wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez
około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i
nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz
cały czas musi skwierczeć).
Kotlety podawać gorące, z sosem kaparowym i ulubioną sałatką.
OdpowiedzUsuńشركة نقل عفش من الرياض الى الامارات شركات نقل عفش من الرياض الى الامارات
شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن شركات نقل عفش من الرياض الى الاردن
شركة نقل عفش من الرياض الى المدينة المنورة شركة نقل عفش من الرياض الى المدينة المنورة
شركة نقل عفش من الدمام الى مكة شركة نقل عفش من الدمام الى مكة