czwartek, 11 kwietnia 2013

C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami

O zamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser.

Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam  nieco inną wersję smakową, którą grupa testująca oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant.


Francuskie paluchy  z serem i oliwkami



Składniki:


  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 80 g seka fromage z pieprzem
  • 10 dkg sera salami
  • 10 dkg sera cheddar 
  • 10 dkg sera  parmezan  
  •  kilka oliwek czarnych
  • kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami
  • 1 jajko

Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół.  Na połowie rozsmarować fromage wysypać starte sery, na nie krążki oliwek.

 

Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów.  Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków:



Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans.

Można podawać  zarówno na ciepło jak i schłodzone.  Serwować z białym winem.

7 komentarzy: