piątek, 12 kwietnia 2013

C - Rosyjskie bliny z łososiem i kawiorem

Na prawdziwe, rosyjskie bliny ochotę miałam od dawna. Problematyczna okazała się dostępność mąki gryczanej, bo na sklepowych półkach w miejscach na mojej standardowej trasie praca-dom bardzo trudno było ją zlokalizować.
Wreszcie udało się!
Mąka zakupiona, bliny usmażone. Zapraszam:)




Składniki:




Składniki, około 25 sztuk:
• 25 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 2 szklanki ciepłego mleka
• 100 g mąki pszennej
• 250 g mąki gryczanej
• 1 żółtko
• 50 ml roztopionego masła
• 1 łyżeczka soli
• olej roślinny do smażenia

Dodatki:
• gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, kawior czerwony/czarny, kawałki cytryny, koperek bądź natka pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz;

Przygotowanie:

  • Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, kawiorem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bliny! Ostatnio jadłam z kwaśna śmietaną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! pięknie podane, aż mi ślinka cieknie :-)
    E.

    OdpowiedzUsuń