wtorek, 30 kwietnia 2013

C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka"

Kuchnia azjatycka powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska, chińska i wiele innych, co przekłada się na jej niezwykłe bogactwo i różnorodność. Dla mnie kuchnia azjatycja to przede wszystkim wyraziste, ostre smaki - taka też jest poniższa sałatka - jeśli nie boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam!








Składniki:




·        2 pikantne zupki chińskie

·        ½ kapusty pekińskiej

·        1 podwójny filet z kurczaka

·        2 czerwone papryczki peperoni

·        2 zielone papryczki peperoni

·        1 ogórek

·        1 czerwona cebula

·        3 łyżki majonezu

·        2 łyżki musztardy

·        sól i pieprz do smaku

·        oliwa z oliwek


Filet z kurczaka pokroić w kostkę, de litanie doprawić solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć na rumiano, odstawić do przestudzenia.

Majonez, musztardę i przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać.

Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion, ogórek w kostkę oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, odstawić do przegryzienia się smaków na ok. pół godziny.

4 komentarze: