wtorek, 2 kwietnia 2013

C - Schab pod chrzanową pierzynką

Święta za nami. Ale na pyszny schab pod  puszystą, chrzanową pierzynką nie powinniśmy czekać do kolejnych świąt! Możemy częściej cieszyć się jego doskonałym smakiem.

Schab pod chrzanową pierzynką


Składniki:

  • 1 kg schabu
  • sól, pieprz, czosnek, oregano, oliwa z oliwek
  • 5 jajek
  • mały słoiczek ostrego chrzanu
  • pęczek szczypiorku bądź rzeżucha
Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, roztartym czosnkiem,  obficie posypać oregano, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na noc do lodówki.
Kolejnego dnia przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego bądź rekawa do pieczenia, podlać oliwą z oliwek i piec ok. 1 godziny w temp. 200 stopni.

Upieczony i wystudzony schab przekroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy naciąć od góry do połowy tworząc kieszonkę do której włożyć przygotowaną pierzynkę:

Ugotowane na twardo jajka zmiksować z chrzanem, ewentualnie doprawić pieprzem. Po wyłożeniu na chrzan posypać obficie zieleniną - posiekanym sczzypiorkiem bądź rzeżuchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz