sobota, 5 października 2013

Chipsy z dyni

Przy pięknej, sobotniej aurze przyszła pora na kuliminacyjne zbiory z naszego przydomowego warzywniaczka, którego niekowestionowaną królową okazała się dynia.
W poszukiwaniu inspiracji na jej kulinarne wykorzystanie natknęłam się  na dyniowe chipsy na blogu: Kuchenne Szaleństwa .
Postanowiłam przetestować zamieszczony tam przepis, tradycyjnie dodając coś od siebie;)

Chipsy z dyni


Składniki:

  • dynia
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • papryka mielona ostra
Dynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać ze skóry.
Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć dynię na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasno dyniowe chipsy, skropić je oliwą,  posypać solą. Połowę porcji możemy posypać ziołami, drugą część mieloną papryką. 

Chipsy wypiekać w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez około 50- 60 minut  - aż się zarumienią i będą chrupkie - uważając, by ich nie przypalić.
Biję się w piersi -  miejscami troszkę mi się spiekły, ale generalnie wyszły fajne, chociaż moje dzieci jakoś nie specjalnie doceniły tą dyniową odsłonę chipsów;) 

2 komentarze:

  1. Wyśminite chipsy delektuje się do dzisiaj.
    Zawodowy Kucharz

    OdpowiedzUsuń
  2. Chipsy robię za pomocą obieraczki do warzyw.Suszę w suszarce do grzybów (ok. 4h) to zależy od wilgotności dyni. Trzeba sprawdzać co jakiś czas czy są odpowiednio suche i chrupiące dla naszego smaku. Pokrojone chipsy układam na poszczególnych "talerzach", posypuję lekko solą ewentualnie nacieram każdy płatek czosnkiem, posypuję pieprzem, lub papryką lub ziołami.

    OdpowiedzUsuń