czwartek, 3 października 2013

Ogórkowa z curry i jogurtem

Ogórkowa jest jedną z naszych ulubionych zup. Ma charakterystyczny smaczek, wzbogacony dodatkiem curry i aksamitnie jogurtową powłoczkę co podnosi jej atrakcyjność w oczach dbających
o linię. Dodatkowe atuty poniższej propozycji to wyłącznie bezmięsne składniki oraz niskie koszty uzyskania tego pysznego, ogórkowego smaku:)


Ogórkowa z curry i jogurtem

Składniki (ok. 5 porcji)

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • papryka mielona słodka
  • pieprz canney
  • mały jogurt naturalny
  • ok. 2 litrów wody

Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut, dodać ogórki - starte na grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zaprawić jogurtem oraz doprawić przyprawami: pieprzem i papryką. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem.


4 komentarze:

  1. Ciekawe urozmaicenie ogórkowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi, always i used to check website posts here early in the morning, since i enjoy
    to gain knowledge of more and more.

    OdpowiedzUsuń
  3. If you don't want guards child abduction prevention
    to be permanently stationed at your home, we can have them visit your home at random times to conduct security checks and patrols. They can come several times during the day and even at night.

    OdpowiedzUsuń