Ogórkowa jest jedną z naszych ulubionych zup. Ma charakterystyczny smaczek, wzbogacony dodatkiem curry i aksamitnie jogurtową powłoczkę co podnosi jej atrakcyjność w oczach dbających
o linię. Dodatkowe atuty poniższej propozycji to wyłącznie bezmięsne składniki oraz niskie koszty uzyskania tego pysznego, ogórkowego smaku:)
Ogórkowa z curry i jogurtem
Składniki (ok. 5 porcji)
- 6 średnich ziemniaków
- 6 średnich ogórków kiszonych
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka cukru
- papryka mielona słodka
- pieprz canney
- mały jogurt naturalny
- ok. 2 litrów wody
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut, dodać ogórki - starte na grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zaprawić jogurtem oraz doprawić przyprawami: pieprzem i papryką. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem.
Świetnie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe urozmaicenie ogórkowej.
OdpowiedzUsuń