czwartek, 3 października 2013

Ogórkowa z curry i jogurtem

Ogórkowa jest jedną z naszych ulubionych zup. Ma charakterystyczny smaczek, wzbogacony dodatkiem curry i aksamitnie jogurtową powłoczkę co podnosi jej atrakcyjność w oczach dbających
o linię. Dodatkowe atuty poniższej propozycji to wyłącznie bezmięsne składniki oraz niskie koszty uzyskania tego pysznego, ogórkowego smaku:)


Ogórkowa z curry i jogurtem

Składniki (ok. 5 porcji)

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • papryka mielona słodka
  • pieprz canney
  • mały jogurt naturalny
  • ok. 2 litrów wody

Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut, dodać ogórki - starte na grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zaprawić jogurtem oraz doprawić przyprawami: pieprzem i papryką. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem.


2 komentarze: