wtorek, 8 października 2013

PRZETWORY - Maślaki w marynacie

Sezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów,  niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z  chili
 
 
Maślaki w marynacie




Składniki:

  • 1,5 kg małych maślaków
  • 1 duża cebula
  • 4-5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego
  • 2 łyżki soli (jedna do gotowania grzybów, druga do marynaty)

Grzyby należy oczyścić, dokładnie umyć  i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić, ułożyć ciasno w przygotowanych, uprzednio wyparzonych słoiczkach.

Cebulę pokroić w piórka, dodać wodę, ocet, sól, liście laurowe i ziele angielskie, gotować razem około 5 minut. Gotową marynatą zalać grzyby, pilnując, by w każdym ze słoików znalazła się porcja przypraw. Tym razem dla spokoju sumienia słoiki zapasteryzowałam przez kwadrans.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz