środa, 30 października 2013

Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika

Znajomy podsunął mi pomysł na obiad, który robi się sam - wystarczy wyłożyć składniki na blaszkę do pieczenia czy do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika i cierpliwie czekać. W sumie mam w swojej kolekcji kilka takich ekspresowych rozwiązań, ale przyznaję, że wersji z surowym ryżem w piekarniku dotąd nie testowałam. Spróbowałam tradycyjnie dodając coś od siebie. Fajnie wyszło:)

Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika



Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 2 torebki ryżu (200 g)
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki ketchupu
  • suszona bazylia (lub inne zioła wg uznania)
  • 1/2 kalafiora (opcjonalnie)
  • marynowana papryka (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, mielona papryka
Na blaszkę wsypać ryż, na niego wyłożyć mięso przyprawione solą, pieprzem i mieloną papryką. Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki spażyć gorącą wodą i wyłożyć na mięso. Kolejna warstwa to żółty ser - w plastarch lub starty na grubych oczkach. Całość posmarować ketchupem, posypać ziołami, podlać bulionem i wstawić do  nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut. Podawać z kawałkami marynowanej papryki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza