piątek, 25 października 2013

Śledź z gruszką, cytryną i cebulką

Przy piątku zapraszam na śledzika. Dziś rozdanie z gruszką! Przepis znalazłam przypadkowo na blogu: Szczypta Smaku poszukując w necie inspiracji na deser gruszkowy. Fakt, gruszka i śledź serwowane jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:)

Śledź z gruszką, cytryną i cebulką






Składniki:

  • 250g śledzi
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 1 twarda gruszka
  • oliwa
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • oliwa
  • pieprz

Cebulę poszatkować w prążki, umytą gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić razem ze skórą w cienkie plastry. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Wymoczone filety śledziowe pokroić w ukośne paski. Wszystko popieprzyć, delikatnie wymieszać, dodać rozgniecione ziela i liścia, zalać oliwą. Wstawić na noc do lodówki.

7 komentarzy:

  1. :)zrobione z podwójnej porcji z gruszką konferencją...zmodyfikowałam przepis o spore dwie garści orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni i wrzuconych na sam koniec do reszty wymieszanych składników (już połączonych z oliwą). Wygląda pysznie i mam nadzieję, że zasmakuje przy wigilijnym stole nie tylko 'śledziomaniakom'...

    OdpowiedzUsuń