niedziela, 26 stycznia 2014

Makowiec na kruchym spodzie

Lubię makowce. Jak dotąd nie odważyłam się na jego samodzielne przygotowanie z góry zakładając, że to zadanie przerośnie moje ograniczone, "wypiekowe" możliwości. Jednak na ostatnich zakupach wrzuciłam do koszyka puszkę gotowej, makowej masy planując rozpoczęcie od uproszczonej wersji. Jakby nie było, to jednak jakiś progres;) Jednak już w domu, podczas wertowania propozycji przepisowych na tradycyjny makowiec z "prawdziwego zdarzenia", znowu pojawiły się wątpliwości i ostatecznie postanowiłam zrobić po swojemu, bazując na sprawdzonej recepturze na sernik.
Tak więc poczyniłam kolejny krok na drodze do cukierniczego rozwoju;)
Smakowo wyszło pysznie - wizualnie może nie najpiękniej (piana coś mi opadła). No cóż, zanosi się na dłuuugą drogę do sukcesu...).

Makowiec na kruchym spodzie 




Składniki:


kruche ciasto


  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
piana:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:

  • masa makowa (gotowa, lub przygotowana samodzielnie)
Białka ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier i mąkę.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę z białek, na którą zetrzeć na grubych oczkach tarki schłodzoną porcję ciasta (nie mogłam się doczekaż, aż dobrze mi się schłodzi, dlatego zamiast zetrzeć podrobiłam na mniejsze kawałki - ładniej wyglądałoby starte).

Piec około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



3 komentarze: