poniedziałek, 30 września 2013

Sernik z brzoskwinią

Póki co, słodkie wypieki nie są moją mocną stroną. Rzecz jasna mam mocne postanowienie poprawy (również w tym temacie;), a na tą chwilę zapraszam na serniczek, który jak dotąd mnie nie zawiódł i  zawsze wychodzi smakowicie, jak zresztą na przywoity sernik przystało!

Serniczek z brzoskwinką



Ciasto:


  • 100 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
 
Masa serowa:
  • 1 kg sera półtłustego
  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • olejek cytrynowy
  • 1 puszka brzoskwiń
 
Piana:
  • 5 białek
  • 200 g.cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 


Nagrzać piekarnik do temperatury 190* C

Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia makę oraz miękką margarynę, całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do lodówki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę, posypać kakao.

Masa serowa :
Ser zemleć dwukrotnie, dodać pozostałe składniki (poza brzoskwiniami)  i wyrobić na jednolitą pasę. Gotową masę serową wyłożyć na balchę na warstwę ciasta a na nią osączone i pokrojone w plastry brzoskwinie.

Białko ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Gotową pianą przykryć warstwę brzoskwiń a na nią wyłożyć drugą część ciasta ( z lodówki ).
Piec ok.1 godz. temp.190*C

3 komentarze: