czwartek, 21 sierpnia 2014

Domowe nalewki: Miętówka - nalewka z mięty

Wspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach, galaretkach, pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce, wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;)
Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi, tym razem obyło się bez własnych modyfikacji.


Składniki:


  • liście z ok. 10 łodyg mięty
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,75 litra wody
  • 300 g cukru


Liście dokładnie myjemy, umieszczamy w dużym słoiku, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy, mieszamy, zostawiamy na 3 dni w ciemnym miejscu. Co jakiś czas wstrząsamy słoikiem. Po 3 dniach nalewkę przelewamy przez drobne sitko lub gazę, wyciskamy liście. Dolewamy zimnej wody (przegotowanej), mieszamy, przelewamy do butelek.

14 komentarzy:

  1. Ładne. Zielone i odświeźające :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy może być wódka zamiast spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może, tylko wówczas należałoby zrezygnować z wody:)

      Usuń
  3. a bimber moze byc?

    OdpowiedzUsuń
  4. a tego cukru to na pewno ma być 300g?bo jakoś nie chce się rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, trochę więcej niż półtorej szklanki

      Usuń
  5. Witam, co Pani radzi jeżeli dużą ilość cukru nie chce się rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier będzie rozpuszczać się stopniowo. W ciągu tych trzech dni należy co jakiś czas potrząsać słoikiem, właśnie po to, by pomóc w jego rozpuszczaniu.

      Usuń