czwartek, 7 sierpnia 2014

Liście mięty w bezowej skorupce

Jak wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową przekąskę. Jeśli macie zapasy ogrodowej mięty zachęcam do spróbowania:)


Wystarczą Ci zaledwie:

  • 2 garście świeżych liści mięty
  • 2 białka jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze kilka minut. Umyte liście mięty zamocz w pianie, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w nagrzanym do 120 stopni piekarniku około 50 minut.
Smakują fajnie na  ciepło. Podejrzewam, że na zimno również, ale tego nie zdążyliśmy już sprawdzić (zbyt szybko się rozeszły:)

2 komentarze: