czwartek, 22 stycznia 2015

Kluski śląskie ze szpinakiem

Po zielonych kopytkach przyszedł czas na zielone kluski śląskie. Mała zmiana a cieszy oko i kubki smakowe:)




Składniki:



  • ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych
  • ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 400 gram szpinaku (podduszonego na odrobinie masła z solą i czosnkiem, wystudzonego)
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
Obrane  ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przecisnąć je przez praskę na gładką masę. Rozłożyć równo na dnie miski warstwę ziemniaków i podzielić ją palcem na 4 części. Czwartą część wyjąć na chwilę z miski w to miejsce sypiąc mąkę pszenną i uzupełniając mąką ziemniaczaną na równo z pozostałymi trzema częściami ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony z nadmiaru wody, podduszony i przestudzony szpinak. Dosypać trochę maki ziemniaczanej i wyrobić ciasto.
Z gotowych mas odrywać równe kawałki i formować kulki, układać je na oprószonej mąką stolnicy/blacie. Można je delikatnie spłaszczyć i koniecznie  palcem zrobić dziurkę:). 
Kluski gotujemy na osolonej, wrzącej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia (na wolnej wodzie bez przykrycia). 
Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. ciekawe... wszystko co zielone bardzo wskazane o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń