środa, 21 stycznia 2015

Tartinki pietruszkowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji na kolejne, domowe przyjęcie, trafiłam do Łucji. W jej Fabryce wypatrzyłam urzekające i apetyczne pietruszkowe tartinki, które postanowiłam zagnieść u siebie. Spisały się na medal:) Koniecznie wypróbujcie przepis!


Składniki:

na ok. 10-12 tartinek
  • 100 g mąki pszennej
  • 50  zimnego masła
  • 1 żółtko
  • duża szczypta soli
  • spora garść natki, drobno posiekanej

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać posiekane zimne masło i rozetrzeć na kruszonkę. Wsypać natkę, żółtko i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią. 
Ostudzić.

Dodatkowo:
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 g kremowego serka  o ulubionym smaku
  • dowolna zieleninka do przybrania:)
Na krążki ciasta wykładać porcję serka (najlepiej za pomocą ozdobnej tylki ale, że takowa mi się zepsuła musiałam radzić sobie łyżeczką) a na niego kawałki wędzonego łososia. Przybrać zielonym listkiem - u mnie oregano.

1 komentarz:

  1. Ale to elegancko wygląda, muszę koniecznie zrobić. Będzie bardzo efektownie wyglądało.

    OdpowiedzUsuń