wtorek, 13 stycznia 2015

Śledź z duszonym jabłkiem

Dobry śledzik nie jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiem


Śledź z duszonym jabłkiem


Składniki:

  • 4 płaty śledziowe solone
  • 1 średnia cebula
  • 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Śledzie  wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel je na mniejsze części.
Cebulę obierz, przekrój na połowę i pokrój w cienkie plastry. Jabłko umyj, pozostaw skórkę, przekrój na połowę i  pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, jabłka,  zmniejsz ogień i duś pod przykryciem  do zeszklenia się cebuli.  Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając.  Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli.
Śledzie połącz z  przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła".

3 komentarze: