wtorek, 1 października 2013

Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE


Październik miesiącem oszczędzania! Pamiętacie takie hasło? Pomyślałam, by nieco je odkurzyć i wykorzystać  w swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE!
Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie jest moją mocną stroną, potraktuję to jako kolejne wyzwanie na ten  miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:)
A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym numerem jeden w moich rodzinnych stronach!
Receptury na ten sycący i pachnący ziemniaczany przysmak różnią się między sobą - niektórzy dodają odrobine mleka, inni - kaszę mannę zamiast mąki, ja w sezonie cukiniowym dodawałam przetartą cukinię właśnie. Natomiast poniższa propozycja wydaje się najbardziej klasyczna a przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam:
 
KUGIEL - Babka ziemniaczana

 
Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki.
 
 

17 komentarzy:

  1. Oooo nie znałam takiej potrawy;-) , a że moja córa jest ziemniaczaro-mięsiara, to muszę wypróbować. Koniecznie! Edi.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie i fajny pomysł na akcję!

    OdpowiedzUsuń
  3. baardzo lubię! a że jestem z Pyrlandii, to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  4. W moim domu, moich stronach rodzinnych takiej babki nie znano ale za to inną, tanią, co w czasach kryzysowych ma znaczenie
    skladniki na tę, którą jadalam i zrobię niebawem bo ożyły wspomnienia kubkom smakowym :) to: ( na blachę do piekarnika
    * ziemniaki tak ze 2-3 kg starte
    * kostka lub 2 twarogu półtłustego pokruszonego palcami
    * 3 jaja całe
    * 3-4 starte cebule
    * kilka ząbków utartego czosnku a nawet głowka najlepiej polskiego
    * sól, pieprz do smaku
    wszystko mieszamy odsączając wodę z ziemniakow i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wlewamy całość. Powinno byc dosc wysoko, prawei po brzegi blachy.
    nie pamiętam ile trzeba piec ale pewnie ok. godziny.
    Zreszta zawsze mozna otworzyc piekarnik i sprawdzic.
    Jadamy z czym kto sobie zyczya więc same z tłuszczem, ze skwarkami boczkowymi, ze śmietaną...etc.
    Jako ciekawostkę powiem, ze pokrojone w kostkę i odsmażone nastepnego dnia są przewyborne.
    zycze smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, ciekawa propozycja - faktycznie warto wypróbować! Już czuję tą pachnącą i chrupiącą skórkę.... Mniam! Lubię kawałki cebuli w swoim "kuglu" więc i tu pewnie zamiast ścierać wybiorę wersję siekanej cebulki - dziękuję za poświęcony na komentarz czas i podzielenie się przepisem! Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Prawdziwą babkę ziemniaczaną piecze się na podlasiu i nie dodaje się do niej mięsa i cukinii. Co najwyżej można położyć na wierzch kilka piastów wędzonego boczku. Taka babka najlepiej smakuje z zimnym mlekiem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Quester is a Pakistan-based questioning answering website where people can ask questions and we try our best to provide them with the best answers. Anyone can ask any legit question in English or Roman Urdu and we provide answers in the same language format. www.quester.pk

    OdpowiedzUsuń