poniedziałek, 28 października 2013

Rolada drobiowa w roli przystawki na zimno

Poniższą roladę zakręciłam na szybko, wykorzystując co mi tam wpadło w ręce,  gdy okazało się, że pieczyste przygotowane dzień wcześniej wymiotło  z lodówki w ekspresowym tempie a czekający na wypiek domowy chlebek wymagać będzie należytej oprawy;)


Rolada drobiowa


Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • suszona bazylia i rozmaryn
  • pieprz
  • sól czosnkowa
  • kolendra (w ziarnach)
  • 3 łyżki musztardy
  • 10 dag ostrego, wyrazistego w smaku sera (ja użyłam oscypka)
Filet rozłożyć, usunąć ewentualne kostki, delikatnie rozbić, natrzeć suszoną bazylią i rozmarynem, zalać maślanką i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Mięso wyjąć z maślanki (nie osuszać), doprawić grubo zmielonym pieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut.

Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego.

9 komentarzy: