sobota, 1 lutego 2014

Odchudzona szarlotka

Do przygotowania tej dietetycznej szarlotki na kruchym spodzie zainspirowała mnie receptura z bloga: smak-zdrowia. Znalazłam tam całą masę smacznych i zdrowych propozycji - szczerze polecam!
Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:)

Odchudzona szarlotka



Składniki:



na ciasto:

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg obranych, słodkich jabłek
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cynamonu
Pianka:
  • 3 białka
  • 1 cukier waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.

Jabłka pokroić, wrzucić do garnka,  podlać wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.

Ubić pianę z białek i cukru waniliowego.

Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi.



4 komentarze:

  1. żadna rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy jabłka się rozpadną dodaję galaretkę suchą i energicznie mieszam aż dobrze się rozpuści... Dodaję również rodzynki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką metodę stosuję przy szarlotce królewskiej - wówczas jabłek już nie zapiekam w piekarniku.
      A z rodzynkami faktycznie musi być dodatkowo smacznie! pozdrawiam!

      Usuń