Dziś słów kilka o kaszy, która w ostatnich czasach wraca do kulinarnych łask - chociaż na polskich stołach obecna była od stuleci i syciła nawet królewskie podniebienia.
I bardzo dobrze, że na nowo cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ stanowi bogate źródło białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż i ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja). W ziarnach kaszy gryczanej są również węglowodany (69 g w 100 g) i odrobina (3 g) tłuszczu. Jednaj jej podstawowe bogactwo to witaminy – B1, B2, P i PP oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz. Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej a ze względu na wysoką zawartość błonnika jest polecana dbającym o linię.
Ja zapraszam dziś na sycące, rozgrzewające, pachnące curry i imbirem danie obiadowe.
Składniki:
- 500 g mięsa (najlepiej wołowego ewentualnie wieprzowego)
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- kawałek świeżego imbiru
- 2 liście laurowe, ziele angielskie
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, curry,
- 2 łyżki oleju
- ok. 1,5 litra wody
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, curry, startym na tarce imbirem i drobno posiekanym czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić w plastry. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, po kilku minutach dodać posiekaną w kostkę cebulę, a następnie przygotowane pieczarki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut.
W garnku zagotować wodę dodając do niej liście laurowe i ziele angielskie. Do wrzątku przełożyć zawartość patelni, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować całość do miękkości mięsa. Przyprawić do smaku papryką, curry, pieprzem i solą (można dodać łyżkę przecieru pomidorowego).
Podawać w towarzystwie kaszy gryczanej.
Podawać w towarzystwie kaszy gryczanej.
Gulasz z imbirem i curry bardzo ciekawa opcja. Pysznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńkasza gryczana + gulasz i np. buraczki to najlepszy obiad ever :)
OdpowiedzUsuńskechers shoes
OdpowiedzUsuńcoach outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
michael kors outlet
cheap nba jerseys
nike free runs
sac longchamp
nike cortez red
discount oakley sunglasses
michael kors outlet
nike blazer
rolex watches
ray bans
yeezy boost 750
michael kors outlet
ray bans
under armour outlet
michael kors outlet
coach outlet
coach outlet
nike free flyknit
skechers shoes
louboutin
birkenstock
oakley sunglasses
adidas superstars
ray ban sunglasses
adidas nmd runner
rolex submariner
20160615lindong