poniedziałek, 20 października 2014

Leczo z fasolką szparagową


Czy gotując leczo dodajecie do niego fasolkę szparagową? Dotąd nie dodawałam - jednak w wyniku debaty społecznej realizowanej w miejscu pracy a podnoszącej tak ważną kwestię egzystencjalnego wręcz zagadnienia "co dziś na obiad" okazało się, że to może być baaaardzo interesujące połączenie. Spróbowałam i wiem, że od teraz tylko taka wersja będzie pojawiać się w moim domu:)

Leczo z fasolką szparagową



Składniki:



  • 3 papryki (czerwone lub różnokolorowe) 
  • 5 pomidorów
  • 1-2 średnie cukinie
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g - 500 g wędzonego  boczku 
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • sól,  pieprz, papryka w proszku, curry
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego

Fasolkę pokroiłam w mniejsze kawałki (dzieląc mniej więcej na 3 części każdy strączek) i gotowałam ok. 10 minut w posolonej wodzie.
Paprykę pokroiłam w mniejsze kawałki. Cukinię w kostkę (jeśli cukinie są młode, zostawiam skórkę). Pomidory sparzyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Boczek pokroiłam w  paseczki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, za chwilę dodając posiekaną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po zrumienieniu dodałam paprykę, pomidory i dusiłam pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając  wodą (można użyć bulionu a ilość płynów skorygować według uznania).  Po tym czasie dodałam fasolkę, wymieszałam, poddusiłam razem jeszcze około 5 minut, doprawiając solą, pieprzem, papryką  i odrobiną curry.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza