środa, 22 października 2014

PRZETWORY - Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką

Jesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty.


Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką



Składniki:


  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli

i na zalewę:
  • 0,5 litra octu 10%
  • 2 litry wody
  • 0,5 kg cukru
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 2 - 3  łyżki soli


Kapustę należy poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę. Składniki zalewy zagotować. Do wrzątku wrzucić  kapustę i cebulę, gotować 20, następnie dodać marchew  i gotować kolejne 10 minut. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz