środa, 22 października 2014

PRZETWORY - Dżem z dyni z jabłkiem

Do słoiczków z dyniowo-pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji dyniowo-jabłkowej
z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:)

Dżem z dyni z jabłkiem



Składniki:


  • 1,5 kg obranej dyni 
  • około 1 kg jabłek 
  •  łyżka goździków 
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • utarty świeży imbir - ok 2 cm 
Dynię obieramy, kroimy w kawałki, wkładamy do garnka,  zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem - standardowo  mieszając co jakiś czas. Gdy dynia zacznie się rozpadać dokładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłka, mieszając i podlewając ewentualnie dodatkowo wodą (uważając, by nic się nie przypaliło). 
Następnie dodajemy goździki, utarty świeży imbir i wszystko razem mieszamy (w razie potrzeby wspomagając się blederem czy tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniając dynię;) 
Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przyprawy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencje dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący dżem i zakręcamy. 

1 komentarz: