piątek, 31 października 2014

Surówka z czerwonej kapusty

Ulubiona (nie tylko dlatego, że jedyna;) siostra mojego męża na ostatni niedzielny obiad przyniosła surówkę z czerwonej kapusty. Przyznaję, że w takiej wersji dotąd jej nie serwowałam:) Surówka z wielkim apetytem spałaszowana, fotka zrobiona, zgoda na publikacje uzyskana toteż dzielę się przepisem:

Surówka z czerwonej kapusty


Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jabłka 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • cukier, sól, pieprz do smaku



Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku (do lekko posolonej wody) żeby ją sparzyć. Gdy się zagotuje odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Gdy wystygnie dodajemy jabłka utarte na grubej tarce, cebulę pokrojoną w kostkę, około 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy.

2 komentarze:

  1. wszystko okej tylko kolor nieładny powinien byc piekny fioletowy kolor a tu lipa

    OdpowiedzUsuń
  2. A czemu taka biała ta czerwona?

    OdpowiedzUsuń