środa, 28 stycznia 2015

Domowy paprykarz

Zapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa firmy Rafex której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek ) uznałam za idealnie pasujący do domowej wersji paprykarza. 
Faktycznie świetnie  się spisała a domowa pasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników.




Składniki:


  • 50 g ryżu ( 1/2 torebki)
  • 1 makrela
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy harissa
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • olej
Rybę dokładnie oddzielić od ości. Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek) wymieszać i  chwilę poddusić razem.
Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby zwiększyć pikanterię smaku:). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem.
Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz