piątek, 23 stycznia 2015

Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem

Po robionych ostatnio pikantnych kebabach zostało mi do zagospodarowania kilka placków tortilli. Zaczęłam się zastanawiać, czy nie można by ich przerobić na nachos, a że dr google potwierdził moją hipotezę, już po kwadransie mogliśmy zajadać się cieplutkimi i chrupiącymi chipsami:)
Koniecznie wypróbujcie!

Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem

Potrzebne będą:

  • kilka placków tortilli  (z jednego wychodzi 8 dużych kawałków)
  • ok. 5-10 dag żółtego sera
  • sól
  • papryka mielona
  • suszone zioła (u mnie bazylia)
  • oliwa z oliwek
na dip:
  • mały jogurt
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy

Placki należy podzielić na kawałki jak pizzę, posmarować je delikatnie oliwą, oprószyć solą, papryką, ziołami. Następnie posypać startym, bądź pokrojonym na wąskie paski żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut.

Dip.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wraz z łyżeczką musztardy. Wymieszać.

2 komentarze:

  1. Prosta i szybka przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój dip jesbez musztardy - jogurt, czosnek dużo): chili mini, sól, świeża mięta - listki siekam + cytryna - minimum skórki i troche soku, i ewentualnie małaosolny ogórek - :)

    OdpowiedzUsuń