środa, 23 października 2013

Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów

Dziś w roli głównej makrela .
Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które  wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol i działają przeciwbólowo. Jej największą wartością jest selen -  pierwiastek, który ma ogromny wpływ na naszą odporność, chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników a także wpływa na pracę serca i reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Co prawda uczciwość nakazuje wspomnieć, że te właściwości tracą nieco na wartości w przypadku wędzonej wersji makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;)


Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów


Składniki:


  • 1 wędzona makrela
  • 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:)
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • pieprz
Z makreli usunąć ości i skórę. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy, drobno pokroić.Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wszystko połączyć dodając zalewę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz: