środa, 22 listopada 2023

Kurczak tikka masala - danie kuchni indyjskiej

Kurczak tikka masala to popularne danie kuchni indyjskiej, którego istotą są  smażone kawałki kurczaka marynowane wcześniej w jogurcie i przyprawach,  podawane w gęstym sosie pomidorowym. To aromatyczne, pikantne i rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni.



Składniki:

- 600 g piersi z kurczaka

- 200 g jogurtu naturalnego

- 1 łyżka ostrej papryki w proszku

- 2 łyżeczki garam masala (mieszanki przypraw indyjskich)

- 2 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 1 duża cebula

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżki startego imbiru

- 400 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej

- 200 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego

- 2 łyżki posiekanej kolendry

 

Przygotowanie:

1. Kurczaka pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać jogurt, paprykę w proszku, 1 łyżeczkę garam masala i 1 łyżeczkę soli. Wymieszać, aby mięso było dobrze pokryte marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. W dużym garnku lub patelni z grubym dnem rozgrzać olej i zeszklić cebulę na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 15 minut. Dodać czosnek, imbir i pozostałą łyżeczkę garam masala. Smażyć, mieszając, przez kolejne 5 minut, aż aromat przypraw się uwolni.

3. Dodać pomidory lub passatę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować sos, często mieszając, przez około 20 minut, aż zgęstnieje i zredukuje się jego objętość. Doprawić solą według smaku.

4. Kurczaka wyjąć z marynaty i otrzepać z nadmiaru jogurtu. Na dużej patelni lub grillu rozgrzać trochę oleju i smażyć mięso na wysokim ogniu, obracając, przez około 10 minut, aż się zrumieni i będzie miękkie w środku. Można też piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut.

5. Dodać kurczaka do sosu i wymieszać. Wlać śmietankę lub mleko kokosowe i delikatnie podgrzać. Posypać kolendrą i podawać z ryżem basmati, chlebkami naan lub pitą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz