czwartek, 16 listopada 2023

VEGE racuchy z jabłkami

Pachnące racuchy z jabłkami są sprawdzonym pomysłem na śniadanie, deser lub podwieczorek, a można je podawać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym lub innymi dodatkami według własnego gustu. U mnie dziś w wersji vege - przetestujcie!






Składniki:


- 500 ml mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego lub ryżowego)

- 500 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej

- 50 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych

- 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

1. W małym garnku podgrzej mleko roślinne, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wlej je do dużej miski i dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2. Do miski z mlekiem i drożdżami dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj.

4. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smaż z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

5. Wyjmij racuchy z patelni i odsącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz