czwartek, 23 listopada 2023

Zupa pomidorowa z czarną fasolą - wersja vege

Od dłuższego czasu w naszej kuchni obok potraw z pysznym mięskiem zagościły również dania vege. Dziś propozycja na zupę pomidorową z czarną fasolą. 





Składniki:


- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oleju

- 2 puszki pomidorów w kawałkach

- 2 puszki czarnej fasoli

- 2 łyżeczki suszonego oregano

- 2 łyżeczki suszonej bazylii

- sól i pieprz do smaku

- opcjonalnie: świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

- Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju w dużym garnku na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

- Dodaj pomidory wraz z sokiem, fasolę wraz z zalewą, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

- Zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez około 20 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone i rozgrzane.

- Zupę możesz podawać taką, jak jest, lub zmiksować ją na gładki krem. Posyp ją świeżą kolendrą lub natką pietruszki, jeśli lubisz. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Skąd tak piekny talerz do tak smakowitej zupki ?🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biała miseczka plus księżycowa, zdejmowana ozdoba - taka fantazja;)

      Usuń