Od dłuższego czasu w naszej kuchni obok potraw z pysznym mięskiem zagościły również dania vege. Dziś propozycja na zupę pomidorową z czarną fasolą.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 2 puszki czarnej fasoli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeża kolendra lub
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Obierz i posiekaj cebulę i
czosnek. Podsmaż je na oleju w dużym garnku na średnim ogniu, aż będą miękkie i
lekko zrumienione.
- Dodaj pomidory wraz z sokiem,
fasolę wraz z zalewą, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i doprowadź do
wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj zupę pod
przykryciem przez około 20 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone
i rozgrzane.
- Zupę możesz podawać taką, jak jest, lub zmiksować ją na gładki krem. Posyp ją świeżą kolendrą lub natką pietruszki, jeśli lubisz. Smacznego!
Skąd tak piekny talerz do tak smakowitej zupki ?🤗
OdpowiedzUsuńBiała miseczka plus księżycowa, zdejmowana ozdoba - taka fantazja;)
Usuń