Ziarna kukurydzy gotowe do zamiany w popcorn są na stałym wyposażeniu w mojej domowej kuchni. Śmieję się, że dzięki temu każdego niespodziewanego gościa jestem w stanie podjąć przynajmniej jednym daniem na ciepło 😊
Popcorn ma długą i ciekawą historię, oto kilka faktów, które mogą cię zainteresować:
- Popcorn jest bardzo stary. Według badań archeologicznych,
pierwsze ślady prażonej kukurydzy pochodzą z Peru i datowane są na 4800 rok
p.n.e. Popcorn był znany i ceniony przez
starożytne cywilizacje Ameryki, takie jak Aztekowie, Inkowie czy Majowie.
Używali go nie tylko jako pokarmu, ale także jako biżuterii, dekoracji a nawet
jako ofiar dla bogów.
- Popcorn stał się popularny w Stanach Zjednoczonych pod
koniec XIX wieku, dzięki wynalazkowi maszyny do produkcji tego przysmaku przez
Charlesa Cretorsa. Popcorn był sprzedawany na ulicach, jarmarkach i w kinach,
gdzie stał się nieodłącznym elementem seansów filmowych. W czasie wielkiego
kryzysu i II wojny światowej, popcorn był jedną z niewielu przekąsek, na które
mogli sobie pozwolić Amerykanie.
- Popcorn jest zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. Zawiera
dużo błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Zawiera także
witaminy z grupy B i minerały, takie jak magnez, fosfor, cynk i miedź. Ponadto,
popcorn ma właściwości przeciwutleniające, dzięki obecności polifenoli, które
chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Popcorn może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi,
jeśli zastąpi inne, bardziej kaloryczne przekąski.
- Popcorn można przygotować na wiele sposobów i nadać mu różne smaki. Najprostszym sposobem jest prażenie ziaren kukurydzy w garnku z dodatkiem oleju i soli. Można też użyć maszyny do popcornu, która działa na zasadzie gorącego powietrza lub oleju. Inną opcją jest użycie mikrofalówki i specjalnych torebek z ziarnami. Popcorn można podawać na słono lub na słodko, dodając masło, karmel, czekoladę, miód, cukier, cynamon, wanilię lub inne aromaty. Można też eksperymentować z przyprawami, takimi jak papryka, oregano, curry, czosnek, pieprz czy imbir.
A w jakiej odsłonie Ty go najbardziej lubisz?
W upalne dni należy stosować filtry przeciwsłoneczne. Latem skóra jest najbardziej narażona na wysuszenie i odwodnienie. Koniecznie kupcie krem z filtrem SPF50+. Na rynku istnieje ogromna liczba marek. Mam krem z peptydami SPF50+ od Medi-Peel. Bardzo dobrze chroni skórę przed słońcem. Dodatkowo zawiera niacynamid, który zwęża pory i działa przeciwzapalnie. O tym środku dowiedziałam się z artykułu https://kurierlubelski.pl/zdrowa-i-promienna-skora-z-medi-peel-sezonowa-pielegnacja-wiosna-lato/ar/c6p2-26432011?hash_podglad=b2856b90482c5c23807be0d0d66e2b3f . Oto opis najfajniejszych produktów Medi-Peel.
OdpowiedzUsuń