piątek, 19 stycznia 2024

Dzień Popcornu - czy wiedziałeś, że...?

Ziarna kukurydzy gotowe do zamiany w popcorn są na stałym wyposażeniu w mojej domowej kuchni. Śmieję się, że dzięki temu każdego niespodziewanego gościa jestem w stanie podjąć przynajmniej jednym daniem na ciepło 😊


Popcorn ma długą i ciekawą historię, oto kilka faktów, które mogą cię zainteresować:

- Popcorn jest bardzo stary. Według badań archeologicznych, pierwsze ślady prażonej kukurydzy pochodzą z Peru i datowane są na 4800 rok p.n.e.  Popcorn był znany i ceniony przez starożytne cywilizacje Ameryki, takie jak Aztekowie, Inkowie czy Majowie. Używali go nie tylko jako pokarmu, ale także jako biżuterii, dekoracji a nawet jako ofiar dla bogów.

- Popcorn stał się popularny w Stanach Zjednoczonych pod koniec XIX wieku, dzięki wynalazkowi maszyny do produkcji tego przysmaku przez Charlesa Cretorsa. Popcorn był sprzedawany na ulicach, jarmarkach i w kinach, gdzie stał się nieodłącznym elementem seansów filmowych. W czasie wielkiego kryzysu i II wojny światowej, popcorn był jedną z niewielu przekąsek, na które mogli sobie pozwolić Amerykanie.

- Popcorn jest zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Zawiera także witaminy z grupy B i minerały, takie jak magnez, fosfor, cynk i miedź. Ponadto, popcorn ma właściwości przeciwutleniające, dzięki obecności polifenoli, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.  Popcorn może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi, jeśli zastąpi inne, bardziej kaloryczne przekąski.

- Popcorn można przygotować na wiele sposobów i nadać mu różne smaki. Najprostszym sposobem jest prażenie ziaren kukurydzy w garnku z dodatkiem oleju i soli. Można też użyć maszyny do popcornu, która działa na zasadzie gorącego powietrza lub oleju. Inną opcją jest użycie mikrofalówki i specjalnych torebek z ziarnami. Popcorn można podawać na słono lub na słodko, dodając masło, karmel, czekoladę, miód, cukier, cynamon, wanilię lub inne aromaty. Można też eksperymentować z przyprawami, takimi jak papryka, oregano, curry, czosnek, pieprz czy imbir.

A w jakiej odsłonie Ty go najbardziej lubisz?

1 komentarz:

  1. W upalne dni należy stosować filtry przeciwsłoneczne. Latem skóra jest najbardziej narażona na wysuszenie i odwodnienie. Koniecznie kupcie krem ​​z filtrem SPF50+. Na rynku istnieje ogromna liczba marek. Mam krem ​​z peptydami SPF50+ od Medi-Peel. Bardzo dobrze chroni skórę przed słońcem. Dodatkowo zawiera niacynamid, który zwęża pory i działa przeciwzapalnie. O tym środku dowiedziałam się z artykułu https://kurierlubelski.pl/zdrowa-i-promienna-skora-z-medi-peel-sezonowa-pielegnacja-wiosna-lato/ar/c6p2-26432011?hash_podglad=b2856b90482c5c23807be0d0d66e2b3f . Oto opis najfajniejszych produktów Medi-Peel.

    OdpowiedzUsuń