niedziela, 6 października 2013

Soczysta roladka z kurczaka w cieście naleśnikowym

Kontynuując wcześniejszy wpis zaprezentuję recepurę na soczyste roladki drobiowe w cieście naleśnikowym. Gosia faszerowała je z mozarellą i suszonymi pomidorami, były pyszne a ponieważ te smaki już znamy, postanowiłam wprowadzić, może trochę nietypowy jak na nadzienie, farsz z marchewki i cukinii. Szczegóły nadzienia (mogącego również stanowić samodzielne danie:) znajdziecie  TUTAJ a teraz konkretna porcja mięska:

Soczysta roladka z kurczaka w cieście naleśnikowym
 
 
 
Składniki (na 4 porcje):

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • sól, pieprz, curry (ewentulanie inne, ulubione przyprawy)
  • olej do smażenia
ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 4 czubate  łyżki mąki pszennej lub razowej
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli
farsz:
  • mogą być plastry mozzarelli i suszony pomidor (najlepiej ze swojej domowej spiżarni:) lub duszona marchewka z cukinią - szczegóły TUTAJ
 
Filety przekroić na połowy, rozbić, doprawić ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, curry). Wyłożyć przygotowany farsz i zwinąć w roladkę.
 


Przygotować ciasto: jajka rozbić, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszać (powstanie gęste ciasto). Przygotowane roladki zanurzać w cieście i wykładać na patelnię, na mocno rozgrzany olej.  Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron, na mały ogniu, następnie przełożyć do naczynia utrzymującego ciepło i przykryć na okolo 15 minut - roladki powinny na spokojnie dojść i dzięki temu będą miękkie i soczyste.
 


4 komentarze: