piątek, 21 lutego 2014

Ciasto francuskie - propozycja ciepłej kolacji lub imprezowej przekąski

Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji.

A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację lub nawet imprezową przekąskę.

Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią


Składniki:



  • 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego)
  • 2  pomidory
  • 2  puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie
  • 5-10 dag sera żółty 
  • suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji)
  • 1 jajko (opcjonalnie)

Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 7- 10 minut (ciasto powinno być podniesione ale jeszcze nie  zrumienione).
W tym czasie pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Na gorące ciasto wyłożyć plastry pomidorów, posypać suszoną bazylią lub oregano, wyłożyć porcję tuńczyka posypać niewielką ilością sera i zapiekać razem około 5-10 minut.


2 komentarze: