czwartek, 20 lutego 2014

Drobiowa rolada z wodnej kąpieli

Zapowiadałam, że jeszcze coś zakręcę. Więc zakręciłam. Roladę drobiową z dodatkiem szczypiorku, kurkumy, suszonych daktyli. Wrzucona na wrzątek na niecałe dwa kwadranse, stanowi ciekawą alternatywę dla sklepowych wędlin.

Drobiowa rolada z wodnej kąpieli


Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 8 suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
Filet zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekany drobno szczypior, do drugiej kurkumę. Dokładnie wyrobić. Teraz z każdą z części podzielić na połowy (uzyskamy dwie rolady).

Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), pierwszą "zieloną" porcję  rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1 cm).


Z jednej żółtej porcji przygotowanej masy uformować wałeczek, ułożyć na zielonej masie -kilka centymetrów od krawędzi,lekko go rozpłaszczyć i ułożyć  na nim kolejno daktyle, następnie zwinąć boki żółtej masy - chowają daktyle do środka. 


Teraz, pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę.



Drugą przygotować podobnie. Gotowe włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut. 
Po kilku pierwszych minutach gotowania można już zdjąć folię. Gotowe roladki pozostawić do przestudzenia.

źródło inspiracji: smak-zdrowia

5 komentarzy:

  1. Mam pytanie, napisałaś, że po pierwszych kilku minutach gotowania można zdjąć folię, czyli zdejmujemy i kontynuujemy gotowanie bez folii? Wyglądają znakomicie! Takie domowe mięsne wyroby są niezastąpione, my też często robimy ale głównie szynki pieczone/gotowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, białko się ścina i całość dobrze się trzyma (chociaż ostatnio gotowałam też do końca w folii).
      Też uwielbiamy domowe mięska - często z piekarnika - chociaż zdarzyło mi się też suszyć schab w skarpecie i wyszedł niczym wolno dojrzewająca szynka parmeńska:) przepis i zdjęcie jest na blogu - zachęcam do przetestowania - pozdrawiam!

      Usuń
  2. Miło mi poznać ! Domowe wędliny są naj... Wiadomo. Robię różne : pieczone, wędzone, gotowałam wydrylowaną kaczkę z nadzieniem, albo kurczaka. Nie robiłam takiej rolady, a przecież prosto i przyjemnie.
    Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń