Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu
Składniki:
- 2 gruszki
- 125 g twarogu
- 4 łyżki jogurtu naturalny
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- ok. 6 łyżek cukru brązowego
- granat lub orzechy
Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem.
Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów możemy je uprzednio uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni ).
świetny deser do kawy:)
OdpowiedzUsuńJestem fanka dań w 5 minut. Zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie desery...szybkie, zdrowe i pyyyszne:-)
OdpowiedzUsuń20160301 awei
OdpowiedzUsuńmichael kors
gucci outlet
michael kors
jordan 8s
louis vuitton borse
nike roshe run women
adidas gazelle
michael kors outlet online
michael kors
soccer jerseys
adidas superstars
burberry outlet
caoch outlet
louboutin pas cher
burberry outlet
louis vuitton bags
true religion outlet
true religion outlet
mulberry bags
gucci borse
nike uk
jordan 8
mcm outlet
michael kors outlet
nike blazer
kate spade outlet
nike air jordan
moncler jackets
ugg australia
nike outlet
cheap uggs
toms outlet
michael kors outlet
polo ralph lauren
canada goose uk
michael kors outlet
adidas originals
louis vuitton
coach factory outlet
toms shoes