poniedziałek, 3 lutego 2014

Rafaello z kaszy manny

Zauważyliście jak słodko się u mnie zrobiło? A dziś niecodzienna propozycja - nie dość, że słodko to jeszcze zdrowo - a to za sprawą inspiracji znalezionej na blogu: smak-zdrowia.
Warto przetestować:)

Rafaello z kaszy manny


Składniki:



  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • garść posiekanych orzechów (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały)
  • opakowanie wiórek kokosowych (75 gram)
Mleko, wodę, cukry i mannę gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy posiekane orzechy (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały) i odstawiamy do przestudzenia (masa ma być gęsta niczym budyń). Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Z podanej porcji wyszło mi dokładnie 31 rafaello:)



Pralinki, trufelki, czekoladki... 3 Pralinki, trufelki, czekoladki...

27 komentarzy:

  1. Renatka co zrobi to pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawde warto przetestowac. Mysle, ze jest to tez wersja oszczedniejsza z kasza manna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji nie znałem, muszę któregoś dnia wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne,robiłam podobne z przepisów kuchni Lida ale z czdekoladą ,uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam raffaello a te pralinki wyglądają jak oryginał (nawet nie wiem czy nie ładniejsze) muszą być przepyszne
    slodkastrona.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wykonałam kuleczki według Pani przepisu, niestety z masy nie można było uformować kulek. Kolejnym razem dodam więcej kaszki manny, bo według mnie jest za mało.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy dała Pani czas gotowej masie, by zastygła i zrobiła się odpowiednio gęsta? Moje kulki miały delikatną konsystencję - nie chciałam przesadzić z ilością kaszy manny by nie stały się zbyt twarde/gumiaste - ale oczywiście wszystko jest kwestią gustu:) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Oczywiście masie dałam wystygnąć, a kulki w efekcie stały się trochę nieforemne:) Następnym razem spróbuje z troszkę większą ilością kaszki. Swoje kulki robiłam z migdałami i były super. Polecam wypróbować przepis:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zrobiłam jutro się przekonam czy warto je robić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne skorzystam z przepisu!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem dlaczego ale płyn podczas gotowania się zważył?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, ale to już raczej zasługa samego mleka a nie przygotowanej mieszanki....

      Usuń
  11. wow! wyglądają ekstra i skład wskazuje, że są nawet zdrowe :) koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. Robilam w/g Pani przepisu ......wyszlo super i swietnie smakuje.......a o wygladzie juz nie pisze ....bo wyglad - jak oryginal....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) i dziękuję za opinię! pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardo fajny pomysł ale jak dla mnie prze słodkie nie do zjedzenia. Cukier waniliowy bym zostawiła ale zwykłego wcale bym nie dała. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy można wiedzieć, ile kcal ma ok. jedna kuleczka?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. https://www.gladwingroup.com/interactive-led-flat-panel-display-supreme-9-series.php


    interactive-flat-panel

    Adopt full aluminium alloy panel structure, anodized surface process, ultra-narrow frame, rounded corner design, fashion and beautiful appearance
    4mm tempered glass with anti glare 3.Advanced IR 20 touching technology.
    The OPS host module adopts plug structure design, internal Inter standard 80pin interface, without any external power line and signal line, which is convenient for
    inspection, maintenance and upgrade, and achieves the aesthetic effect of the machine

    OdpowiedzUsuń