środa, 12 lutego 2014

Rolada drobiowa z wodnej kąpieli

Do tej pory rolady drobiowe robiłam w piekarniku, np. tą z oscypkiem . Zainspirowana propozycjami z bloga smak-zdrowia postanowiłam zamienić piekarnik na garnek z wrzątkiem. Fajnie wyszło. Z pewnością zakręcę w ten sposób jeszcze nie jedną roladkę:)

Rolada drobiowa z wodnej kąpieli


Składniki:



  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • garść suszonej żurawiny
  • sól, pieprz do smaku
Pierś zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, żurawiną i przyprawami na jednolitą masę. 
Jeżeli do gotowania użyjemy garnka o średnicy 25 cm mięso dzielimy na dwie części - jeżeli będziemy gotować w mniejszym - podzielmy na cztery. Każda część na oddzielną roladkę.

Rozwinąć folię spożywczą, skropić wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), z porcji przygotowanej masy uformować wałeczek, ułożyć na folii, ciasno zawinąć.
Włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut (autorka smaku zdrowia wskazuje kwadrans - moje jednak po tym czasie nie były jeszcze w pełni ugotowane, dlatego wydłużyłam ten czas o dodatkowe 10 minut).
Wyjąć, zdjąć folię, pozostawić do ostudzenia.


2 komentarze: