piątek, 14 lutego 2014

Walentynkowy deser

W sieci roi się od cudnych, walentynkowych propozycji. Nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać któregoś z pomysłów. Nie wyszło mi tak ładnie jak na blogach, na których widziałam te słodkie deserki, np. na Słodkiej Stronie  ale generalnie chyba nie poszło źle:)

Walentynkowy deser z skondensowanego mleka i galaretek


Składniki:




  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1 lub 2 galaretki czerwone
do dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszka

Pierwszą galaretkę przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przestudzoną wylać na spód kielichów/salaterek, pozostałą ilość (powinna nam zostać mniej więcej połowa) wylać do płaskiego naczynia - na blaszkę czy tackę (uwaga: naczynie można delikatnie przetrzeć odrobiną oliwy, żeby łatwiej było nam wyjąć wycięte później serca). Kiedy galaretka w naczyniu będzie mocno stężała, ostrym nożem lub foremką wycinamy serduszka, wyjmujemy je i przyklejamy do ścianki kieliszków delikatnie przyciskając.
Mleko (to zwykłe) należy lekko podgrzać, dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut a następnie dodać do mleka skondensowanego i dokładnie wymieszać. Gotową masę wlewamy do kieliszków - możemy chwilkę poczekać, aż jej konsystencja będzie bardziej stała, wówczas mniejsze ryzyko, że podtopi nasze serca . 
Przygotowujemy druga galaretkę używając nieco mniej wody niż wskazano na opakowaniu. Po przestudzeniu zalewamy nasze pucharki, a po jej stężeniu dekorujemy  bitą śmietaną i pestkami granatu, lizakami serduszkami lub owocami. Możemy pominąć drugą warstwę galaretki lub podać ją również w formie galaretkowych serc. 

3 komentarze:

  1. Super Ci wyszły ;) Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z reszty moich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) z pewnością będę zaglądać!

      Usuń
  2. Moim zdaniem wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń