Odporność to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Chyba nikt z nas nie chciałby spędzać połowy roku na leżeniu w łóżku z chusteczkami i syropami. Aby uniknąć tego smutnego scenariusza, warto zadbać o swoją dietę i włączyć do niej produkty, które wzmocnią nasz system immunologiczny. Oto lista 10 produktów, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni, jeśli chcesz być odporny na wirusy i bakterie.
1. Cebula. Nie tylko poprawia smak potraw, ale także działa jak naturalny antybiotyk. Zawiera fitoncydy, które hamują rozwój mikrobów, oraz kwercetynę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Cebula pomaga też w leczeniu
bólu gardła, kaszlu, gorączki i zakażeń dróg moczowych.
Możesz ją jeść na surowo, gotowaną, smażoną lub zrobić z niej syrop.
2. Czosnek. To kolejny produkt z rodziny cebulowych, który
ma zbliżone właściwości. Czosnek zawiera alicynę, która niszczy bakterie i
grzyby, oraz siarczki organiczne, które wspomagają układ odpornościowy. Czosnek
jest skuteczny w zapobieganiu i leczeniu przeziębienia, grypy, anginy i innych
infekcji. Najlepiej jeść go na surowo, np. posiekany i dodany do sałatki, sosu
lub kanapki. Możesz też zrobić z niego nalewkę lub czosnkowe mleko. Nie martw
się, że będziesz odstraszać ludzi swoim oddechem - to znak, że czosnek działa! 😉
3. Imbir. To korzeń o ostrym i aromatycznym smaku, który ma
wiele korzyści dla zdrowia. Imbir pobudza krążenie, ogrzewa organizm, łagodzi
bóle mięśni i stawów, wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn.
Imbir ma też działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomaga
w leczeniu przeziębienia, grypy, kaszlu, bólu gardła i zatok. Możesz pić go w
postaci herbaty, dodać do potraw, soków, koktajli lub zrobić z niego syrop.
4. Kurkuma. To przyprawa o żółtym kolorze i
charakterystycznym smaku, która nadaje potrawom orientalnego charakteru.
Kurkuma zawiera kurkuminę, która ma silne właściwości przeciwutleniające,
przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Kurkuma wspomaga układ
odpornościowy, poprawia funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit, obniża poziom
cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Możesz dodawać
ją do zup, sosów, ryżu, kurczaka, warzyw lub pić w postaci złotego mleka😉
5. Pieprz. To najpopularniejsza przyprawa na świecie, która
nie tylko dodaje pikanterii potrawom, ale także ma wiele zalet dla zdrowia.
Pieprz zawiera piperynę, która zwiększa wchłanianie innych składników
odżywczych, takich jak kurkumina, witamina C czy żelazo. Pieprz ma też
działanie rozgrzewające, pobudzające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Pieprz pomaga w leczeniu przeziębienia, grypy, biegunki, zaparć, bólu brzucha i
reumatyzmu. Możesz posypywać nim prawie wszystko, co jesz, lub pić w postaci herbaty
z imbirem i miodem. A jeżeli czasem zakręci Cię od tego w nosie i dopadnie
kichanie? To znak, że pieprz działa! Na zdrowie! 😁
6. Żurawina. To owoc bogaty w witaminę C, antocyjany,
flawonoidy i kwasy organiczne. Żurawina ma działanie przeciwutleniające,
przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zapobiega i leczy
zapalenia pęcherza moczowego, drożdżycę, kamienie nerkowe, wrzody żołądka i
próchnicę zębów. Możesz jeść ją na surowo, gotowaną, suszoną, w postaci soku,
dżemu, kompotu lub dodawać do sałatek, ciast i deserów.
7. Zimne ziemniaki i czerstwe pieczywo. Taka niespodzianka😉
To produkty, które mogą Cię zaskoczyć, ale mają one swoje uzasadnienie. Zimne
ziemniaki i czerstwe pieczywo zawierają skrobię oporną, która nie jest trawiona
w żołądku i jelitach, ale dociera do okrężnicy, gdzie stymuluje wzrost
korzystnej flory bakteryjnej. Bakterie te produkują krótkołańcuchowe kwasy
tłuszczowe, które odżywiają komórki okrężnicy, zapobiegają stanom zapalnym i
nowotworom, a także wzmacniają barierę jelitową i układ odpornościowy.
8. Owoce bogate w witaminę C. To nieodzowni sprzymierzeńcy w
walce z infekcjami. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa produkcję
białych krwinek i przeciwciał, neutralizuje wolne rodniki, wspomaga gojenie ran
i regenerację tkanek. Witamina C jest też niezbędna do syntezy kolagenu, który
odpowiada za elastyczność i jędrność skóry, włosów i paznokci. Do owoców
bogatych w witaminę C należą: cytrusy, kiwi, truskawki, maliny, porzeczki,
czarne jagody, aronia, dzika róża, papaja, mango i ananas. Możesz jeść je na
surowo, w postaci soków, koktajli, sałatek, musów lub dżemów. Moimi faworytami
są truskawki i jagody – a które z nich Ty lubisz najbardziej?
9. Warzywa bogate w prebiotyki. To substancje, które nie są
trawione w żołądku i jelitach, ale służą jako pożywka dla korzystnych bakterii
jelitowych. Prebiotyki pomagają utrzymać równowagę mikroflory, poprawiają
trawienie i wchłanianie składników odżywczych, wzmacniają barierę jelitową i
układ odpornościowy, zapobiegają zaparciom i biegunkom, obniżają poziom
cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawiają nastrój i pamięć. Do warzyw
bogatych w prebiotyki należą: cykoria, czosnek, cebula, por, szparagi, buraki,
marchew, sałata, brokuły, kalafior, kapusta, brukselka i fasola. Możesz jeść je
na surowo, gotowane, duszone, pieczone lub fermentowane.
10. Jogurt naturalny. To produkt mleczny, który powstaje z
fermentacji mleka przez bakterie kwasu mlekowego. Jogurt naturalny zawiera
probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które kolonizują jelita i współpracują
z prebiotykami. Probiotyki pomagają utrzymać zdrową mikroflorę, zapobiegają i
leczą biegunkę, zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, alergie pokarmowe,
infekcje intymne i grzybicze. Probiotyki wpływają też korzystnie na układ
odpornościowy, nerwowy i hormonalny. Jogurt naturalny jest też źródłem białka,
wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku, witaminy B2, B12 i D. Możesz jeść go
na śniadanie, jako przekąskę, deser lub dodatek do sałatek, sosów, zup i dań
orientalnych.
I tak dobrnęliśmy do końca listy produktów podnoszących odporność. Oczywiście zdrowa
dieta to tylko jeden z elementów zdrowego trybu życia. Aby być naprawdę
odpornym, należy dbać o odpowiednią ilość snu, ruchu, relaksu i pozytywnych
emocji. Tych ostatnich z pewnością dostarcza morsowanie, którego jestem
prawdziwą fanką i które szczerze polecam. Ale to już temat na kolejny wpis😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz