W kalendarzu Świąt Nietypowych 5 stycznia oznaczony jest jako Dzień Bitej Śmietany. To z pewnością świetna okazja, by zaszaleć z tym pysznym dodatkiem do deserów, który uwielbia chyba każdy łasuch.
A czy wiecie skąd się wzięło to święto?
Bita śmietana to nic innego jak ubita śmietanka, która
dzięki temu procesowi zwiększa swoją objętość i zmienia konsystencję na
puszystą i lekką. Bita śmietana znana jest od dawna, już w XVI wieku była
używana jako składnik ciast i tortów. Jednak dopiero w 1948 roku amerykański
wynalazca Aaron S. „Bunny" Lapin stworzył bitą śmietanę w sprayu, która
zrewolucjonizowała rynek deserów. Jego produkt, nazwany Reddi-wip, był łatwy w
użyciu i przechowywaniu, a także zachowywał świeżość i smak bitej śmietany.
Lapin opatentował swój wynalazek i założył firmę, która do dziś produkuje
Reddi-wip. W 1954 roku Lapin został nazwany „królem bitej śmietany" przez
magazyn Time.
Dzień Bitej Śmietany obchodzimy na cześć urodzin Lapina,
który urodził się 5 stycznia 1914 roku.
Sami widzicie, że to doskonała okazja, by zrobić sobie
słodki dzień i spróbować poeksperymentować z bitą śmietaną😊
Z propozycji tematycznych, które znajdziecie na moim blogu
polecam:
tort lub torciki bezowe z bitą śmietaną:
https://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/tort-bezowy-z-malinami-na-i-urodziny.html
gofry z bitą śmietaną:
https://www.apetytnawiecej.pl/2014/10/gofry-na-wodzie-gazowanej.html
rurki z bitą śmietaną:
https://www.apetytnawiecej.pl/2015/11/rurki-z-bita-smietana.html
deser w pucharku:
https://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/walentynkowy-deser.html#more
sernik z miętą bez pieczenia, za to z dodatkiem bitej
śmietany:
https://www.apetytnawiecej.pl/2014/07/sernik-z-mieta-orzezwiajacy-tort-bez.html#more
deser bezowo-śmietanowy z owocami:
https://www.apetytnawiecej.pl/2015/01/deser-bezowo-smietanowy-z-owocami.html
To tylko kilka moich pomysłów, jak uczcić Dzień Bitej
Śmietany. A jakie są Twoje?:)
Bita śmietana to faktycznie świetny dodatek do deserów, a jej historia jest całkiem ciekawa. Nie miałem pojęcia, że jej wersja w sprayu została opatentowana dopiero w XX wieku – wydawało mi się, że istnieje znacznie dłużej. Sam najczęściej używam bitej śmietany do naleśników albo kawy, ale czasem fajnie jest trochę poeksperymentować, np. łącząc ją z czekoladą i owocami. Ciekawi mnie, czy ktoś próbował bardziej nietypowych połączeń, np. z przyprawami jak cynamon czy chili?
OdpowiedzUsuńI checking continuously this weblog and I am impressed! Awesome!... MM
OdpowiedzUsuńHi! I like to give you a huge thumbs up for the great info right here, Love it... MM
OdpowiedzUsuńWonderful website. Plenty of useful information here. And certainly, thank you... MM
OdpowiedzUsuńThanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, keep it up... MM
OdpowiedzUsuńEnjoyed reading the article above, the article is very interesting and effective... MM
OdpowiedzUsuńReally very good and helpful for me. Keep sharing good the information... MM
OdpowiedzUsuńI'm satisfied that you simply shared this helpful information. Stay us informed... MM
OdpowiedzUsuń