środa, 13 marca 2013

C - Biały dym - biała zupa:)

W Watykanie biały dym a w mojej kuchni biała zupa!
Lekka i zdrowa, zupka koperkowo - jogurtowa:)

Zupa koperkowo-jogurtowa


Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • mała marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 mały bądź 3/4 dużego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 1,5 l wody
Filet z kurczaka zalać zimną wodą, dodać obraną, całą marchewkę i gałązki natki pietruszki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, po tym czasie doprawić  do smaku solą i gotować jeszcze około 5-10 minut (do miękkości) w  ostatnich minutach dodając drobno posiekany koper. Zupę zdjąć z ognia. Mięso i marchewkę wyjąć, poporcjować, dodać z powrotem do zupy. Całość zaprawić jogurtem i doprawić pieprzem do smaku.

Do zupy przed podaniem można dodać łyżkę - dwie otrąb owsianych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz