niedziela, 17 marca 2013

C - Drobiowe udka w sojowej zalewie

Dziś serwowałam pyszne, aromatyczne i soczyste udka w zalewie sojowej z nutką imbiru i czosnku. Oczywiście w towarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie dziś robiłam po raz kolejny:)

Drobiowe udka w sojowej zalewie
 
 
 
Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • świeży imbir (kawałek około 3 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół
  • ewentualnie 1-2  łyżki octu ryżowego
  • sól (do smaku)
Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu sojowego + ocet ryżowy (jeżeli używamy).
Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić  do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.
 
Mięsko jest aromatyczne i soczyste. Mniam:)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz