wtorek, 19 marca 2013

C - Dietetyczna sałatka młodości:)

Po wczorajszej, kalorycznej rozpuście, dziś dietetyczna sałatka, z wykorzystaniem m.in. awokado, które jak czytam jest owocem nie tylko przyjaznym talii (zawiera 50 kcal w 100 g), ale też dzięki bogactwu składników, minerałów (żelazo!), witamin (głównie E i C, ale zawiera ich ponad 20!), błonnika, beta-karotenu i zdrowych tłuszczów pomaga zachować młodość:)

Dotychczas nie przyrządzałam niczego z awokado. Postanowiłam to zmienić. Przewertowałam kilka stron z propozycjami jego kulinarnego zastosowania,  tradycyjnie jednak zaważyła dostępność składników w lodówce i musiałam zrobić coś po swojemu...
Taka to już  moja fabryczna wada - na zakupach wkładam do koszyka  różne rzeczy a dopiero potem zastanawiam się, co mogę z tego zrobić...

Sałatka z awokado



Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 ciemne śliwki
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki (spokojnie, taka połówka to tylko 36 kcal:)
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 3 suszone śliwki
  • 4 łyżki gruszkowego octu balsamicznego (ostatnio na wystawce w Lidlu:)
Śliwki namoczyć w wodzie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połówki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, które następnie podzielić na pół. Wrzucić go na gorącą, suchą patelnię  i prażyć około 2 minut,  dodać 2 łyżki octu i mieszając prażyć do jego odparowania/wchłonięcia w owoc. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ciemne śliwki podzielić na pół, wyjąć pestki i  pokroić w plastry. Śliwki suszone odsączyć z wody,w której się moczyły, pokroić na miejsze kawałki. Brzoskwinie pokroić w plastry. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać pozostałe 2 łyżki gruszkowego octu balsamicznego, wymieszać i zjadać:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz