sobota, 9 marca 2013

C - Wielkanocne jajo z żaglem

Przez ostatnie dni, byłam poza zasięgiem własnej kuchni. Jednak miejsce, w którym zdobywałam nowe smakowe doznania, rekompensowało mi tą stratę;)

Wróciłam i przystępuję do nadrabiania zaległości!
Na początek smaczna i ciesząca oko propozycja z dedykacją wielkanocną:)


Jajo z żaglem,
czyli morskie skarby na jajecznej flocie
 

 


Składniki:
 

ilość porcji: 10

·         5 jajek

·         5 plastrów żółtego  sera

·         5 plastrów wędzonego łososia

·         5 łyżeczek kawioru

·         1 gałązka natki pietruszki

·         1 łyżka majonezu

·         sok z cytryny do smaku

·         25 szt oliwek

·         30 ziaren kukurydzy

·         25 wykałaczek

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka delikatnie wyjąć, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i majonezem. Przygotowanym farszem wypełnić białka. Plastry sera przekroić na połowę po przekątnej, nabić na wykałaczki wraz z oliwkami tworząc żagiel. Na pięciu połówkach jaj wyłożyć plastry łososia, delikatnie skropić sokiem z cytryny. Udekorować żaglem. Na pozostałych jajkach również umieścić serowe żagle, a na nich po łyżeczce kawioru, delikatnie skropionego sokiem z cytryny. Boki żaglówek udekorować plastrami oliwek i kukurydzą, umocowanymi kawałkami wykałaczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz